U školskoj 2014/15 godini program Nastavničkog vodstva realizira se u osamnaest osnovnih škola širom BiH (Bihać, Velika Kladuša, Sanski Most, Odžak, Jablanica, Mostar, Kupres, Goražde, Gradačac, Zenica, Kiseljak, Sarajevo, Gradiška, Derventa, Istočna Ilidža, Novi Grad, Foča i Banja Luka). U programu učestvuje oko 270 nastavnika i nastavnica.

Obzirom da nastavnici imaju različita iskustva i polja djelovanja i interesovanja, različite su i oblasti u kojima žele napraviti promjene; unaprjeđenje saradnje sa roditeljima, unaprjeđenje vannastavnih aktivnosti, rješavanje problema u učenju, poboljšanje kreativnog izražavanja i rada, povećanje samopouzdanja i samopoštovanja djece, rad sa djecom sa posebnim potrebama, razvijanje kulture zajedništva.

Nastavnici se u okviru svojih projekata oslanjaju na vlastitu intuiciju, iskustvo, kreativnost i podršku kolega dok drugi pri planiranju i realizaciji aktivnosti, pored toga, koriste i postojeće razvijene modele i strategije te dodatnu stručnu literaturu.

Različite su i vrijednosti kojima se nastavnici vode ili koje žele svojim razvojnim projektima promovirati i poticati. Među njima su i motivacija, vrednovanje obrazovanja, kreativnost, saradnja, samopouzdanje, tolerancija, odgovornost, ljubav.

Program Nastavničko vodstvo u BiH od 2014. realizira se u okviru projekta "Obrazovanje za pravično društvo", uz podršku USAID-a i FoD BiH, u partnertstvu Step by Step-a i proMENTE socijalna istraživanja.

Više o aktivnostima nastavničkih razvojnih projekata možete pogledati na zvaničnoj Facebook stranici programa.