U aprilu 2015. godine, HertsCam, nezavisna organizacija posvećena razvoju i realizaciji međunarodnog programa podrške za nastavničko vodstvo, dobila je akreditaciju za dvogodišnji master studij. Ovaj studij je prvi master studij kojeg, umjesto akademskog univerzitetskog osoblja, u potpunosti vode nastavnici praktičaričlanovi HertsCam Mrežekoji su prošli kroz program Nastavničkog vodstva. Master studij validiran je od strane Univerziteta Hertfordshire.

Nastavnici su ti koji su u najboljoj poziciji da rade s drugim nastavnicima na istraživanju, oplemenjivanju i postajanju nacionalnim stručnjacima u pojedinim područjima njihove prakse. Njihovo istraživanje ima potencijal da ostvari utjecaj daleko izvan okvira škole, što je HertsCam širom Evrope već i zabilježeo. Validacija novog master studija čvrsto je zasnovana na ideji da znanje može biti kreirano kroz vodstvo razvojnog rada i oblikovano kroz kritičko pisanje narativa u kontekstu umrežavanja. Ovo je alternativa uobičajenoj ideji produkcije znanja isključivo kroz istraživanje.

Optimistične vijesti za nastavničku profesiju

Ovaj master studij predstavljaakademsku validaciju uloge nastavnika kao lidera ali i pristup znanju koji dovodi u pitanje tradicionalnu hijerarhiju unutar obrazovnog sistema. Pojava ovog programa koji otvoreno nastoji mobilizirati nastavnike i druge obrazovne praktičare kao agente promjeneizazov je negativnom razmišljanju u pogledu nastavničke prakse, te zahtjeva preuzimanje vlasništva nad praksom i strukom nastavnika od strane istih, kaopreuzimanje odgovornosti za rješavanje pitanja sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Education International, globalna asocijacija udruženja nastavnika, objavila je vijest o pokretanju HertsCam master studija, a u toku su i pregovori za pokretanje internacionalnog programa sa partnerima u većem broju zemalja.

Trenutno se realizira program master studija za prvu generaciju polaznika, a uskoro će biti objavljen poziv i za generaciju 2016. Više o programu možete naći na web stranici HertsCam mrežehttp://www.hertscam.org.uk/the-hertscam-med.html

 

Izvorhttp://www.educationincrisis.net/blog/item/1274-a-call-to-action-and-a-cause-for-optimism-hertscam-the-first-uk-med-course-run-by-teachers-for-teachers

Prevela i prilagodila: O.Č.