Nakon provedbe programa Nastavničko vodstvo u sklopu projekta Obrazovanje za pravično društvo koji se provodi u 18 osnovnih škola širom Bosne i Hercegovine, nastavnici sudionici programa su napisali priče o razvojnim projektima koje su u svojim praksama proveli u školskoj 2014/15. godini. Nastavnici svih škola su napisali ukupno 199 priča, a odabrane priče objavljujemo u brošuri Priče iz učionice.

Brošura sadrži 17 priča nastavnika koje govore o različitim izazovima sa kojima su se suočili u svojoj praksi, aktivnostima koje su proveli kako bi riješili te izazove te rezultatima i utjecajima koje su postigli kroz te aktivnosti. Priče govore o tome kako pojedini nastavnici potiču motivaciju učenika za učenje pojedinih predmeta, kako razvijaju prijateljstvo među učenicima, kako unaprjeđuju suradnju sa roditeljima i sl.

Projekat Obrazovanje za pravično društvo realizira se od 2013. godine uz podršku USAID-a i FOD BiH, u partnerstvu Step by Step-a i proMENTE socijalna istraživanja.

Brošuru možete pronaći ovdje

altNastavnici, voditelji promjena, nastavljaju raditi na unaprjeđenju kulture, politike i prakse svojih škola, i pritom potičudruge nastavnike da budu voditelji promjena u svojim razredima.
 
Nastavnice i trenerice Nastavničkog vodstva Amela Mržljak i Edina Dizdarević su 28. januara 2016. godine, u OŠ "25. novembar" u Velikoj Kladuši, održale prvu sesiju Nastavničkog vodstva za nastavnike/ce koji ranije nisu učestvovali u ovom programu. Sesiji je prisustvovalo šest nastavnika/ca. Nastavnici ove škole upućeni su u pojmove Nastavničkog vodstva i razvojnog projekta, o načinima implementacije istih u svakodnevni rad ali i o svim drugim mogućnostima koje razvojni projekat pruža.
 
Nastavnice Edina i Amela prošle su program Nastavničkog vodstva u 2014/15. godini, a na Treningu za trenere koji je održan u Konjicu u periodu 04.-06.12.2015. godine, nastavnice su osnažene da budu mentori najmanje jednom/oj kolegi/ci u školi, na način da im budu podrška u kreiranju i vođenju razvojnog projekta.
 

U aprilu 2015. godine, HertsCam, nezavisna organizacija posvećena razvoju i realizaciji međunarodnog programa podrške za nastavničko vodstvo, dobila je akreditaciju za dvogodišnji master studij. Ovaj studij je prvi master studij kojeg, umjesto akademskog univerzitetskog osoblja, u potpunosti vode nastavnici praktičaričlanovi HertsCam Mrežekoji su prošli kroz program Nastavničkog vodstva. Master studij validiran je od strane Univerziteta Hertfordshire.

Nastavnici su ti koji su u najboljoj poziciji da rade s drugim nastavnicima na istraživanju, oplemenjivanju i postajanju nacionalnim stručnjacima u pojedinim područjima njihove prakse. Njihovo istraživanje ima potencijal da ostvari utjecaj daleko izvan okvira škole, što je HertsCam širom Evrope već i zabilježeo. Validacija novog master studija čvrsto je zasnovana na ideji da znanje može biti kreirano kroz vodstvo razvojnog rada i oblikovano kroz kritičko pisanje narativa u kontekstu umrežavanja. Ovo je alternativa uobičajenoj ideji produkcije znanja isključivo kroz istraživanje.

Optimistične vijesti za nastavničku profesiju

Ovaj master studij predstavljaakademsku validaciju uloge nastavnika kao lidera ali i pristup znanju koji dovodi u pitanje tradicionalnu hijerarhiju unutar obrazovnog sistema. Pojava ovog programa koji otvoreno nastoji mobilizirati nastavnike i druge obrazovne praktičare kao agente promjeneizazov je negativnom razmišljanju u pogledu nastavničke prakse, te zahtjeva preuzimanje vlasništva nad praksom i strukom nastavnika od strane istih, kaopreuzimanje odgovornosti za rješavanje pitanja sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Education International, globalna asocijacija udruženja nastavnika, objavila je vijest o pokretanju HertsCam master studija, a u toku su i pregovori za pokretanje internacionalnog programa sa partnerima u većem broju zemalja.

Trenutno se realizira program master studija za prvu generaciju polaznika, a uskoro će biti objavljen poziv i za generaciju 2016. Više o programu možete naći na web stranici HertsCam mrežehttp://www.hertscam.org.uk/the-hertscam-med.html

 

Izvorhttp://www.educationincrisis.net/blog/item/1274-a-call-to-action-and-a-cause-for-optimism-hertscam-the-first-uk-med-course-run-by-teachers-for-teachers

Prevela i prilagodila: O.Č.

Trening za trenere u okviru Nastavničkog vodstva kao sastavni dio projekta „Obrazovanje za pravično društvo“ održan je u hotelu Garden City u Konjicu u periodu 04. – 06.12.2015.god. Cilj treninga bio je osnažiti nastavnike koji su tijekom provođenja programa Nastavničko vodstvo prepoznati kao oni koji imaju potencijal nastaviti raditi na unaprjeđenju kulture, politika i prakse svojih škola te poticati druge nastavnike da budu voditelji promjena u svojim razredima.

Trening je okupio po dvoje nastavnika/ca iz 18 projektnih škola koji su sudjelovali u programu Nastavničko vodstvo u periodu novembar 2014. – juni 2015. godine. Trening se sastojao iz šest sesija koje su, pored trenerice Nastavničkog vodstva Ivone Čelebičić, vodile ekspertice sa Univerziteta u Beogradu (dr.sci. Jelena Vranješević), Univerziteta u Sarajevu (dr.sci. Dženana Husremović), te Pučkog otvorenog učilišta Korak po Korak Zagreb (Sanja Brajkovć).

Kroz navedene sesije nastavnici su imali priliku upoznati se sa time što čini dobru kvalitetu podučavanja, kako identificirati problem u odgojno-obrazovnom radu i koji su načini njegovog rješavanja u kontekstu Nastavničkog vodstva. Također, iako i sami imaju iskustvo u provođenju razvojnih projekata, nastavnici su kroz trening imali priliku dobiti više informacija o tome na koji način mogu pratiti utjecaj svojih razvojnih projekata, te priliku vježbati vještine pregovaranja i rada u timu

alt

alt

alt

alt

Na web stranici www.nastavnickovodstvo.net nalaze se prezentacije nastavnika učesnika 7. Regionalne konferencije edukatora/ica koji su prezentirali svoje razvojne projekte realizirane u okviru programa Nastavničko vodsto u školskoj 2014/15 godini.

Prezentacije nastavnika možete preuzeti ovdje.

Pored prezentacija, na regionalnoj web stranici Nastavničkog vodstva možete naći i preko 70 nastavnih materijala i literature (prezentacije, priručnici, studije slučaja, naučni članci, vježbe), pohranjenih u digitalnom formatukoji pomažu nastavnicima i drugom školskom osoblju da prate promjene u školi i nastavi i da ih primjene u svom raduškoli.

Nastavne materijale i literaturu možete pogledati klikom naLiteratura i nastavni materijali.

Na istoj adresi u školskoj 2015/16 godini, objavljujemo i priče nastavnika o projektima koji su realizirani tokom jednogodišnjeg trajanja programa koje mogu biti inspiracija da i vi postanete voditelji promjena i da identificiranim izazovima u vašem radu pristupite strateški.

Program Nastavničko vodstvo u BiH od 2014. godine realizira se u okviru projekta "Obrazovanje za pravično društvo", uz podršku USAID-a i FoD BiH, u partnertstvu Step by Step-a i proMENTE socijalna istraživanja.

 alt