Bela je profesor fizike u gimnaziji koja se nalazi u jednom velikom gradu u Vojvodini i koja neguje tradiciju multikulturalnosti i dvojezičnost. U pedagoškom radu trudi se da svoje dugogodišnje iskustvo usmeri prema popularizaciji nauke. Prema međunarodnoj PISA projektu i testiranju potvrdilo se da je kod nas nizak nivo naučne pismenosti učenika, teško povezuju teoriju sa praksom. Takođe i kod roditelja se javlja nedovoljno poznavanje prirodnih pojava i zakona, praktični smisao za savremena tehnička sredstva i uređaja.

alt

Profesor Bela je sastavio seriju jednostavnih praktičnih primera i ekspeimenata u cilju podizanja naučne pismenosti kod učenika, nastavnika i roditelja. Zajedničko eksperimentisanje, izvođenje naučnih ogleda dece i roditelja dovede do obnavljana ranije stečenog znanja, do otkrivanja novih naučnih sadržaja, do primene torije u praksi. Kroz zajednički doživljaj premosti se jezička, kulturna, obrazovna i generacijska razlika među učesnicima. Autor projekta imao je zadatak da osmisli projekat, da pripremi (često i da napravi) demonstraciona sredstva, da obučava učenike animatore za eksperimentisanje, da napiše uputstvo za rad. Projekat je imao veliki uspeh na Dan škole («Škola otvorenih vrata»), na Sajmu obrazovanja u Novom Sadu i u drugim manifestacijama.alt
Kao kruna svega ovoga profesor Bela je taj projekat osmislio i kao seminar za nastavnike, da u okviru stručnog usavršavanja i ostali prosvetni radnici upoznaju metodiku i metodologiju njegovog rada u cilju popularizacije nauke. Prema rešenju Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja od 9. maja 2012. god. odobren je i akreditovan je program pod sledećim nazivom: «Doprinos unapređivanju naučne pismenosti u obrazovanju kroz jednostavnih i praktičnih primera i ogleda».

alt