altMoje ime je Jasmina Muhić i nastavnica sam engleskog jezika u Osnovnoj školi „Edhem Mulabdić" u Zenici.

Kada sam počela raditi kao nastavnik u školi prva stvar koja mi je pomalo smetala bila je stereotipnost u nastavnom procesu. Očekivalo se da učim od starijih kolega, ali moja kreativnost me odvela drugim putem. Nisam željela da se svaki moj čas svodi na učenje, pisanje nepoznatih riječi, slušanje, prevođenje. Željela sam unijeti novine u nastavu. Počela sam u uvodnim ili završnim dijelovima sata puštati njihove omiljene pjesme (pop, rock, hip hop) koje su sa uživanjem slušali i pjevali....

...Nakon toga bih im podijelila tekst pjesme u kojem sam izostavila pojedine riječi; njihov zadatak je bio da pažljivo slušaju pjesmu i upišu riječi na predviđeno mjesto. Učenici su sa lakoćom pjevali. Primijetila sam da na ovaj način jako dobro vježbaju pravilan izgovor. Veoma pažljivo sam birala pjesme, pazila na tekst da bude prilagođen njihovom uzrastu. Na koncu su me učenici molili da se sastajemo van redovnih časova kako bismo pjevali. Tako je nastao naš hor. Naš prvi nastup je bio za Dan škole gdje su se učenice starijih razreda pjevale "Rolling in the Deep".

Osim pjevanja, i glumom sam osvježila svoje časove. U nižim razredima u programu postoji dio koji se odnosi na učenje, čitanje poznatih dječijih priča. Svim odjeljenjima četvrtih razreda, nakon obrade, podijelila sam uloge za priču „Little Red Riding Hood“ („Crvenkapica“). Svi učenici su imali svoju ulogu i prvo su mnogo vježbali, čitali, usavršavali izgovor. Imali su određeno vrijeme da nauče svoj tekst napamet. Kada sam ih prvi put čula i vidjela sa kojim žarom glume, bila sam oduševljena i ponosna. Učenici su donosili svoje skromne kostime i rekvizite.

Predstave u krugu škole

alt"Crvenkapicu" su igrali i u drugim odjeljenjima. Pljesak njihovih drugara pokazao je da su dobro uradili svoj posao. Vrhunac njihovog oduševljenja je bio kada su članovi Multimedijalne sekcije škole došli da snime njihovu predstavu. Bili su ponosni i nastojali da sve bude u redu. Tokom rada na predstavi mnogo mi je pomogla „Projektivna predstava“ sa ponuđenim modelima nenasilnog rješavanja konflikta kroz igru i predstavu, kao glavne aktivnosti. Bilo je očito da su učenici pomagali jedni drugima, uživali u timskom radu i prijateljstvu. Uslijedila je i druga priča: „Three Little Pigs“ („Tri mala praščića“); napravili su i roze njuškice od kartona. U petom razredu uvježbali smo narodnu južnoafričku pjesmu „Lion Sleeps Tonight“ poznatu i kao „Wimoweh“ iz crtanog filma "Kralj lavova". Već odavno se učenici opuštaju uz „The Cup Song“ u izvedbi Anne Kendrick. Svi imaju svoje čaše kojima odlično barataju. U svemu ovom sam imala veliku podršku mojih radnih kolega, naročito učiteljica. Roditelji su djeci pomagali oko kostima i rekvizita.

Pozitivne promjene

Mnogi učenici su pokazali veću motivaciju i entuzijazam kada je riječ o učenju i zalaganju na časovima engleskog jezika. Neki učenici koji su ranije bili tako tihi i suzdržani, nakon pjevanja i glume na časovima, često su znali zablistati i pokazati mi svoju drugu stranu. Nastavnici iz mog aktiva počeli su također spremati i vježbati pjesme sa učenicima tako da na školskim priredbama sve više se pojavljuju engleski i njemački jezik. Ono što je također bitno je da su roditelji oduševljeni ovim načinom rada jer vide koliko su njihova djeca sretna i zadovoljna. Sve ovo je jako važno za mene jer znam da sam uradila nešto dobro, inovativno. Učenje kroz igru, pjesmu i glumu će postati uobičajena praksa, nešto što se pokazalo kao jako kvalitetno i dobro. Išli smo i u Bosansko narodno pozorište gdje smo gledali predstavu "Crvenkapica" u izvedbi profesionalnih glumaca od kojih su mali glumci mnogo naučili.