Zovem se Hanela Mahmutović. Profesorica sam razredne nastave. Radim 23 godine. Uposlenica sam OŠ „ Edhem Mulabdić“ Zenica.

Kako dolaze nove generacije sve je uočljivije da se djeca slabo poznaju, poštuju, pokazuju manjak empatije, loše organizuju vrijeme, ne znaju iskoristiti slobodno vrijeme, druže se samo u školi, „vise“ na društvenim mrežama i sl. Uočila sam da uvijek isti vode glavnu riječ u radu grupe, izboru igre, dijalogu i sl. Razvojnim projektom sam željela uliti samopouzdanje i djeci koja se povlače pred „zvijezdama“, omogućiti da i oni iznesu svoje mišljenje, predstave se drugarima, postanu „vidljivi“.

Odredila sam dan za realizaciju projekta. To je petak kad imamo po rasporedu Čas odjeljenske zajednice. Na tom času učenici mogu predstaviti svoj hobi, interes, aktivnost, nešto što vole, dovesti gosta koji se bavi nečim zanimljivim, pokazati nam ljubimca i sl.

Željela sam dati početni impuls stidljivim učenicima, „pogurati“ ih u pravom smjeru vjerujući da oni mogu mnogo više od onog što pokazuju, samo ne znaju kako.

Počela sam od sebe - učenicima sam donijela zbirku salvetica, pokazala im je, objasnila vrijednost, opisala način skupljanja, dolaženja do novih primjeraka, druženja, razgovora, putovanja...

Kako je rad na projektu odmicao sve više su se uključivali roditelji, djedovi, nane, rođaci, prijatelji, komšije, a i moje kolege su sa zanimanjem gledali goste i aktivnosti. Već poslije desetak radionica djeca su poboljšala komunikaciju, interes jednih za druge, i oni "nevidljivisu se predstavili i postali uvaženi članovi kolektiva, mnogo su tolerantniji i ostavljaju više prostora i drugima, gledaju drugare s više poštovanja. I za mene je sve ovo bilo novo i zanimljivo, iznenadila su me djeca svojim idejama, sigurnošću u predstavljanju i posvećenosti projektu.

Saradnja je ostvarena sa roditeljima, djedovima, nanama, rođacima, prijateljima i komšijama djece koji su rado dolazili i predstavljali svoja zanimanja, hobije, aktivnosti i sl.

Ovaj razred odlazi od mene i nadam se da će poštovanje i uvažavanje ostati u njihovoj komunikaciji, a ja ću projekat prilagoditi mlađem uzrastu s kojim ću raditi od septembra. Počeću sa hobijima tipa salvetica, znački, privjesaka, razglednica koje ćemo razmjenjivati u razredu - dok ne razvijemo interes i ljubav prema nekoj oblasti, sportu, aktivnosti. Takođe, predstavljanje može početi od njihovog ljubimca, zanimanja roditelja koji može podržati neku nastavnu oblast i slično.