Zovem se Aldijana Živojević, profesor sam hemije u OŠ “Husein ef. Đozo“ u Goraždu. Kroz svoj rad primijetila sam da djeca ne iskazuju dovoljno zainteresovanosti za očuvanje životne sredine. 

      

Iako postižu dobre rezultate, sve više postaju ravnodušni o dešavanjima u njihovoj okolini. Zajedno sa kolegicom Adisom Alikadić Herić, profesoricom biologije, željela sam ukazati na značaj životne okoline. Veliki broj djece uključile smo u sekciju koju smo nazvale “Zaštita životne okoline“. Cilj nam je bio da radimo na zaštiti životne okoline, gdje smo prvobitno krenule iz učionice kroz hodnik škole, dvorište škole i šire.

Radionice za đake i roditelje

Sa ciljem našeg projekta upoznale smo učenike, roditelje, menadžment škole i zajednicu. Kroz niz predavanja za učenike i roditelje ukazale smo na važnost očuvanja životne sredine.

Učenike smo zainteresovale idejom da učine nešto korisno za sredinu u kojoj žive. Počeli smo  prikupljanjem plastičnih flaša i čaša, izradom raznih eko-plakata koje smo postavili u hodnik škole gdje su svi mogli da vide. Zelenu površinu koja se nalazi u našem dvorištu ukrasili smo cvijećem i hodnik škole smo uspjeli ukrasiti cvijećem. Učestvovali smo u akciji čišćenja grada koje je organizovala Općina Goražde pod nazivom “Očistimo planetu zemlju za jedan dan“. Zatim i u čišćenju korita rijeke Drine gdje su učešće uzele srednje i osnovne škole na kantonu. Djeca su sve više pokazivala zainteresovanost.

Djeca edukatori

Kako su aktivnosti sve više odmicale, redovne radionice su prerastale u ugodno druženje. Djeca su bila kreativna – od reciklirane plastike pravili su razne ukrase, lopte, lampe. Za Dan planete Zemlje zajedno sa eko-sekcijom nižih razreda ukrasili smo dvorište škole, a učenici nižih razreda su građanima dijelili Eko-bonton da probude svijest građana i ekološki značaj. Učestvovali su i u TV emisiji „Pozitiva“ gdje su pokazali kakav je značaj ekologije za život.

  

Stvarni rezultati

Igrom, stvaranjem raznih proizvoda od recikliranog materijala sve više se kreira prijatna klima u kojoj svi mi uživamo i stvaramo naš zajednički rad na koji smo ponosni. Ovim završavam ovaj dio projekta koji će se razvijati i nadograđivati sve dokle postoji interes, inspiracija i motivacija učenika. Shvatila sam da uz trud i zalaganje sve može uspjeti, shvatila sam da od svojih ciljeva ne smijem olahko odustati. Kroz radionicu Nastavničkog vodstva i moje mentore motivisana sam i ohrabrena da budem voditelj promjena u nastavnom procesu. Zahvaljujući njima podstakla sam sebe i svoje učenike da utičemo na promjene u obrazovnom sistemu i zaštiti okoliša. 

Projekat radile: Aldijana Živojević i Adisa Alikadić Herić